Psikoloji, Yunanca’da ruh anlamına gelen “Psyche” ve bilim anlamına gelen “Logos” kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. İlk bakışta ruhbilim olarak adlandırılsa da psikoloji çok daha geniş bir çerçeveyi kapsamaktadır. Genel olarak tanımlamak gerekirse psikoloji; insan ve hayvan davranışlarını ve bu davranışların altında yatan bilişsel ve emosyonel (yani zihinsel ve duygusal) süreçleri inceleyen bir bilim dalıdır.

Hayvanların zihinsel süreçlerini incelemek mümkün olmadığından psikoloji alanında hayvan davranışları deneysel bazda incelenmektedir. Fakat insan davranışı ve altında yatan nedenleri incelerken etki eden fazlaca değişken olduğu görülmektedir.

İnsan davranışları incelenirken, bu davranışların altında yatan her türlü olgu, süreç, sebep-sonuç ilişkisi göz önüne alınmaktadır. Öğrenme süreçleri, algı, duygular, zeka, hafıza, bilişsel süreçler, fizyolojik ve biyolojik ihtiyaçların davranışlara yansıması, kişilerin birbirleri ile etkileşimleri ve daha bir çok konu psikolojinin başlıca ilgi alanlarıdır.


Psikolojinin Dalları:

Kişilik Psikolojisi

Kişilik psikolojsi; davranış, düşünce ve duygu, yani genel olarak “bireyin kişiliği” olarak adlandırılan kalıcı psikolojik kalıpları inceler.

Gelişim psikolojisi

Gelişim psikolojisi; ağırlıklı olarak insanın ömrü boyunca aklının nasıl geliştiğine odaklanır ve insanların dünyadaki şeyleri nasıl anladığını, davrandığını, algıladığını ve bu süreçlerin yaşlandıkça nasıl değiştiğini anlamaya çalışır. Üstelik bu; entelektüel, bilişsel, sinirsel, sosyal veya ahlaki gelişime odaklanabilir.

Kantitatif psikoloji

Kantitatif psikoloji; psikolojik araştırmalardaki sayısal ve istatiksel modellemenin uygulamasını içerir. Ve davranışsal verileri inceleyip açıklamak için istatistiksel yöntemlerin gelişimini izler.

Psikometrik psikoloji

Psikometrik pskoloji; zekanın, yeteneklerin, davranışların ve kişisel özelliklerin ölçümünü ele alan psikolojik ölçünün teorisi ve tekniğiyle ilgilenen, psikolojinin bir dalıdır.

Kaynak: Yaşam Gücü Gönüllüleri Derneği , Beyinsizler

Post a Comment

Daha yeni Daha eski