Kripto para, kripto (Antik Yunancadan, κρυπτός, kruptós, lit. "gizlenmiş, şifreli"), veya coin, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.


Bitcoin'in Tarihi ve Altcoinler


2009’da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. O zamandan beri birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır. Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine genel olarak altcoin denilir ki bu kısaltma alternatif ve coin yani madeni para’nın birleşimidir. Uzmanlar, kripto paraların toplam piyasa değerinin ileriki yıllarda 3–4 trilyon Amerikan dolarına kadar çıkabileceğini tahmin etmekte.


Özellikleri


Bir kripto paranın şu 6 özelliği olması beklenir:

1-Merkeziyetsizlik,

2-İşlem ve sahip kayıtları,

3-Yeni arz oluşturma kuralları,

4-Sahipliğinin kriptografik tekniklerle sadece sahibince ispat edilebilmesi,

5-Paranın sadece sahibinin emriyle el değiştirebilmesi,

6-Aynı anda aynı kripto para için birden fazla işlem yapılırsa sadece birinin yerine getirilmesi.[1]

 

Bitcoin ve onu değerli kılan şey nedir?


Bitcoin, ilk kripto para birimidir. Onu, diğer kripto para birimlerinden ayıran ve Bitcoin’i günümüzde bir 'para' biçimi olarak kabul etmemizi sağlayan özellik ise piyasada fiziki paralar yerine kullanılabilir olmasıdır. Bugün, sayıları henüz çok olmasa da, hizmet sektöründeki büyük firmaların alternatifleri, örneğin Airbnb’nin Avrupa’daki rakibi 9flats.com veya bilinen hava yolu şirketlerinden olmayıp büyümek isteyen airBaltic gibi firmalar uzunca bir süredir Bitcoin’i işlemlerinde kabul etmektedir. Hatta Bitcoin’in değerinin gelecekte artacağı öngörüldüğünden bu firmalarla alışveriş yapanlar için “bugün için değilse bile gelecekte ‘meğer en pahalı tatili yapmışım’ diyebilirsiniz” esprisi yapılmaktadır.

Bitcoin ve onu takip eden kripto para birimlerinin şekilde kullanımı finans dünyasında en aranan özelliği, yani güven duygusunu kullanıcıya vermektedir. Bu güven duygusu neticesinde zaman içinde bankalar, tüccarlar, kurumlar ve bireyler tarafından kabul görmesi ve işlem ayırımı olmadan her alanda kullanılabilecek hale gelmesi kuvvetle muhtemeldir. Dolayısıyla kripto paralar ne kadar hızlı ve ne kadar yaygın bir şekilde geçerli bir ödeme yöntemine dönüşürlerse o kadar değerli olarak algılanacaklardır.


Kripto para birimi neden finansın geleceğidir?


Kripto paralar geleneksel bankacılık sistemine ilk alternatiftir ve önceki ödeme yöntemleri ile geleneksel varlık sınıflarına göre güçlü avantajlara sahiptir. Onları Para 2.0 olarak düşünebilirsiniz. İnternete özgü yeni bir para türü olması sayesinde değer alışverişinde bulunmanın dünyada şu ana dek var olmuş en hızlı, en kolay, en ucuz, en güvenli ve en evrensel yol olma potansiyeline sahiptir.

Kripto para birimleri, mal veya hizmet satın almak için kullanılabilir veya bir yatırım stratejisinin bir parçası olarak tutulabilir. Ancak herhangi bir merkezi otorite olmadığı için onlar tarafından manipüle edilemez. Bir devletin başına ne gelirse gelsin, kripto paranız güvende kalacaktır.

Dijital paralar, nerede doğduğunuza veya nerede yaşadığınıza bakılmaksızın fırsat eşitliği sağlar. Akıllı telefonunuz veya internete bağlı başka bir cihazınız olduğu sürece, kripto paraya diğer herkesle eşit erişime sahip olursunuz.[2]


Özünde kripto para, genellikle internet üzerinden kullanılmak üzere tasarlanmış, merkezî olmayan dijital para birimleridir. 2009 yılında piyasaya sürülen Bitcoin, ilk kripto para birimidir ve hâlâ en büyük, en etkili, en tanınmış kripto paradır. O zamandan beri geçen on yıl içinde, Bitcoin ve Ethereum gibi diğer kripto para birimleri hükümetler tarafından basılan paraya dijital bir alternatif sundu.

Piyasa hacimlerine göre en popüler kripto para birimleri Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin'dir. Diğer tanınmış kripto para birimleri arasında Tezos, EOS ve ZCash bulunur. Bazıları Bitcoin'e benzer. Diğerleri farklı teknolojilere dayanır veya değer aktarmaktan daha fazlasını yapmalarını sağlayan yeni özelliklere sahiptir.

Kripto paralar, bir banka veya ödeme işlemcisi gibi bir aracıya ihtiyaç duymadan değeri çevrimiçi olarak aktarmayı mümkün kılar ve değerin düşük ücretler karşılığında neredeyse anında, 7/24 transfer edilmesini sağlar.

Kripto paralar genellikle herhangi bir hükümet veya diğer merkezi otoriteler tarafından yayınlanmaz veya kontrol edilmez. Kriptolar, özgür ve açık kaynaklı yazılımlar çalıştıran bilgisayarlardan oluşan, eşler arası ağlar tarafından yönetilir. Genel olarak isteyen herkes katılabilir.


Bir banka veya hükümet işin içinde değilse kripto nasıl güvenli olabilir?




Güvenlidir, çünkü tüm işlemler blok zinciri adı verilen bir teknoloji tarafından incelenir.

Kripto para blok zincirleri, bankaların bilançosuna veya defterine benzer.Her para birimi, bu para birimini kullanarak yapılan her işlemin sürekli olarak yeniden doğrulanan kaydını içeren kendi blok zincirine sahiptir.

Banka defterinden farklı olarak kripto blok zinciri, dijital para biriminin tüm ağının katılımcıları arasında dağıtılır.

Zincir hiçbir şirket, ülke veya üçüncü tarafın kontrolü altında değildir ve herkes zincire katılabilir. Blok zinciri, on yıllardır gelişen bilgisayar bilimi ve matematiksel yeniliklerle son yıllarda mümkün hâle gelen, çığır açan bir teknolojidir.

En önemlisi, kripto para birimleri bireylerin varlıkları üzerinde tam kontrol sahibi olmalarını sağlar. 


Önemli kavramlar


1-Aktarılabilirlik Kripto para, gezegenin diğer ucundaki insanlarla, yerel bakkalınızda nakit ödeme yapmak kadar sorunsuz bir işlem yapmanızı sağlar.

2-Gizlilik Kripto para ile ödeme yaparken satıcıya gereksiz kişisel bilgiler vermenize gerek yoktur. Bu da finansal bilgilerinizin bankalar, ödeme hizmetleri, reklam verenler ve kredi derecelendirme kuruluşları gibi üçüncü taraflarla paylaşılmasına karşı korunduğu anlamına gelir. İnternet üzerinden hassas bilgilerin gönderilmesi gerekmediğinden, finansal bilgilerinizin tehlikeye girmesi veya kimliğinizin çalınması riski çok azdır.

3-Güvenlik Bitcoin, Ethereum, Tezos, Bitcoin Cash dâhil olmak üzere hemen hemen tüm kripto para birimleri, sürekli olarak kontrol edilen ve büyük miktarda bilgi işlem gücü ile doğrulanan, blok zinciri adı verilen teknoloji kullanılarak güvence altına alınır.

4-Taşınabilirlik Kripto para birimi varlıklarınız finansal kurumlara veya hükümetlere bağlı olmadığından, nerede olduğunuz ve küresel sistemin ana aracılarına ne olduğundan bağımsız olarak her yerde tarafınızdan kullanılabilir.

5-Şeffaflık Bitcoin, Ethereum, Tezos ve Bitcoin Cash ağlarındaki her işlem, istisnasız olarak kamuya açık şekilde yayınlanır. Bu da işlemlerin manipülasyonuna, para arzını belirlemeye veya oyunun ortasında kuralları değiştirmeye yer olmadığı anlamına gelir.

6-Geri Alınamama Kredi kartıyla yapılan ödemelerin aksine, kripto para ile yapılan ödemeler geri alınamaz. Satıcılar için bu, dolandırılma olasılığını büyük ölçüde azaltır. Müşteriler için ise kredi kartı şirketlerinin yüksek işlem ücretleri için yaptıkları başlıca argümanlardan birini ortadan kaldırarak alışverişi daha hesaplı hâle getirme potansiyeline sahiptir.

7-Güvenlik Bitcoin'e güç veren ağ bugüne kadar hiç hacklenemedi. Kripto para birimlerinin altında yatan temel fikirler onları güvenli hâle getirmeye yardımcı olur: Sistemler izin gerektirmez ve çekirdek yazılım açık kaynaklıdır, yani sayısız bilgisayar bilimcisi ile kriptolog, ağları güvenlik ve diğer tüm açılardan inceleme fırsatı bulmuştur. 


-


Kripto para birimleri, insanların dünya çapında ekonomik özgürlüğünü genişletmek için benzersiz fırsatlar yaratıyor. Dijital para birimlerinin sınır ötesi olması, vatandaşlarının finansal işlemlerini sıkı bir şekilde kontrol eden ülkelerde bile serbest ticareti hızlandırır. Enflasyonun önemli bir sorun olduğu yerlerde kripto para birimleri, tasarruf ve ödemeler için işlevsiz itibarî para birimlerine alternatif olabilir.

Daha geniş bir yatırım stratejisinin bir parçası olarak kripto paraya çok çeşitli şekillerde yaklaşılabilir. Bir yaklaşım, 2009 yılında değersizken bugün binlerce dolar değerine gelmiş olan bitcoin gibi bir kripto satın almak ve saklamaktır. Bir diğeri ise, dalgalanma yaşayan kripto para birimlerini alıp satarak daha aktif bir strateji geliştirmektir.


Stable Coin Nedir? 




Riski en aza indirmek isteyen kripto para meraklısı yatırımcılar için bir seçenek, ABD dolarının değerine 1:1 olarak sabitlenmiş USD Coin olabilir. Geleneksel para biriminin istikrarı ile kriptonun hızlı ve ucuz uluslararası para transferi gibi faydalarını bir arada sunar. 


Genel Anahtar ve Özel Anahtar


Kripto para birimleri, coin mülkiyetinin güvenli ve dağıtılmış bir deftere aktarılması için genel-özel anahtar kriptografisi denen bir teknoloji kullanır. Özel anahtar, ağ üzerinde değer göndermek için kullanılır. Bu, diğer kişilerle paylaşılması gerekmeyen son derece güvenli bir paroladır. Bu anahtarla ilişkili genel anahtar, ağ üzerinde değer almak için başkalarıyla serbestçe ve güvenli bir şekilde paylaşılabilir. Kimse genel anahtardan, özel anahtarınızı tahmin edemez.[3]

Kripto paralar yüksek risk içerir. Bu yüzden kripto alım/satım işlemlerimizi yaparken bu yüksek riski hesaba katmalıyız. Temel ve Teknik analiz yapmadan işlem açmanızı önermiyoruz. Bunun yanında CryptoQuant sitesinde zincir analizle alım satımlarınızı daha güvenli bir şekilde yapmak için fikir sahibi olabilirsiniz. 

YTD! 


Kaynak: [1]Vikipedi [2]Halkbank [3]Coinbase


Post a Comment

Daha yeni Daha eski